DRAY BOSMA

Be happy.

Nadat we als mens jarenlang gezocht hebben naar ander intelligent leven in verborgen wereldstreken, diepe oceanen en zelfs naar intelligentie op andere planeten in ons zonnestelsel en verder in ons grote universum, hebben we het –nadat we het nog steeds niet hebben kunnen vinden, zelf maar ontwikkeld.

Het is Google gelukt om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen, een die zelfstandig nieuwe antwoorden op nieuwe vragen kan geven. De kunstmatige intelligentie is gemaakt in de vorm van een zogenoemde chatbot. Op die manier kunnen vragen aan de robot in tekstvorm worden gesteld, alsof het een chatpartner is.

Google stelde de kunstmatige intelligentie enkele vragen, waar het systeem zelf antwoorden op bedacht die niet eerst door het bedrijf zijn ingevoerd. De kunstmatige intelligentie kreeg onder meer de vraag wat het doel van het leven is. De robot beantwoordde deze vraag met: ‘Om het grotere goed te dienen.’ En op de vraag ‘Wat is het doel van leven?’ gaf de robot ‘Om voor altijd te leven’, als antwoord.

Ook werd de robot gevraagd wat het doel van sterven is, waarop deze het antwoord ‘Om een leven te hebben;, gaf. Op de vraag wat het doel van emoties zijn weet de kunstmatige intelligentie helaas geen antwoord. Ook kreeg de robot een vraag over moraliteit. ‘Het feit dat jij een kind hebt’, gaf de robot als antwoord op de vraag wat immoreel is.

De onderzoekers van Google noemen het bemoedigend dat het conversatiemodel feiten kan onthouden, context kan begrijpen en het gezonde verstand kan gebruiken zonder de complexiteit van eerdere vergelijkbare modellen. De onderzoekers zijn nog niet blij met de korte antwoorden van één zin, die soms ‘onbevredigend’ zijn. bron

Ik vind dit een enorme stap in de mensheid en hiermee is de verre toekomst ineens een stuk dichterbij gekomen. Kunstmatige intelligentie heeft naar mijn mening een bewustzijn, want bewustzijn wordt gekenmerkt door begrippen als herinneren, herkennen en ervaren. Een chatbot heeft in deze een bewustzijn.

Bewustzijn heeft met het vermogen tot zelfreflectie, te maken met een persoonlijke beleving en daarmee heeft kunstmatige intelligentie -in mijn ogen, ook een eigen persoonlijkheid. Dat zijn gedachten die mij een tijd kunnen bezighouden, want stel dat de chatbot zich verder ontwikkelt en intelligenter wordt dan de mens..

robotic

Categorieën: Read

Een gedachte over “Intelligentie

  1. Chantal schreef:

    Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar de ontwikkeling van robots en hoe ver die de mens zal kunnen benaderen

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: