DRAY BOSMA

Be happy.

 Het is eind januari en ik zit op het Bliek-bankje aan het Leperlaarpad, het fietspad in het natuurreservaat De Noorderplassen, gelegen tussen de waterplassen de Noorderplassen en de Lepelaarplassen in Almere. Met de muts op, sjaal om de nek gebonden en ikzelf diep in mijn winterjas weggekropen, kijk ik over het water en moet ik denken aan de maand juli van vorig jaar.

Toen lag ik zonder een zwembroek aan het water elders in Almere. Op het Almeerderstrand, helemaal aan de zuidelijke kant. Daar, tegen het hek met het verbodsbord met de tekst ’Verboden toegang voor onbevoegden, Art. 461 Wetb. v. Strafrecht’, waar vele andere naaktrecreanten op hun handdoekje liggen te genieten van de zon.

Ik doe het niet vaak, maar wel graag. Naakt zonnebaden. Buiten in je blote kont met als enig textielstuk het strandlaken waar je op zit. Vorig jaar juli hadden we in Nederland een paar weken met mooi weer en dan ging ik aan het begin van de middag op de fiets naar het Almeerderstrand. Nadat ik mijn fiets veilig en op slot had achtergelaten liep ik naar een rustig plekje nabij het hek waar je volgens het Wetboek van Strafrecht niet verder mocht gaan. Je begroette een paar andere naaktrecreanten met een ‘goedemiddag’ of een vriendelijke knik om daarna heerlijk relaxt op je handdoek te gaan liggen.

Met de ogen dicht. Je voelt de warmte van de zon op je huid, je ruikt de geur van de zonnebrandcrème die de huid indringt, het geluid van de kleine golven op het IJmeer die door de wind ruisend en suizend neuriën en het gezang of gekwetter van de vogels in de bomen, welke om een tiental minuten worden verstoord door een voorbijrazende sprinter of intercity van de NS. Officieel is dit stuk strand niet bedoeld om er naakt te liggen. Door de verbreding van de A6 is het naaktstrand dat Almere vroeger had, komen te vervallen. Er is geen alternatief.

De gemeente Almere heeft toen niet aan een alternatief gedacht of ze vond het niet belangrijk genoeg. Dat is me onduidelijk. Behalve het feit dat er helemaal niet meer naakt gelegen mag worden op de stranden van Almere. Op elke openbare plek in Almere mag het niet. Voor het komend jaar heeft de gemeente Almere een alternatief aangeboden, maar daar is nog veel onduidelijkheid over. Voorlopig hoef ik me nog niet druk te maken om in mijn blootje in de buitenlucht te mogen zitten, want het duurt nog wel een paar maanden voordat de zon met hoge temperaturen aan de hemel staat.

Ik sta op van het Bliek-bankje en ik trek mijn handschoenen aan. De wind waait me guur in het gezicht en ik bedenk dat een half jaartje geleden zo kort lijkt, maar dat een half jaar te gaan nog zo enorm ver weg is.

Categorieën: Read

Een gedachte over “Naaktstrand

  1. Urspo schreef:

    There is an English word ‘apricity’. It means the warmth of the sun on a winter’s day.

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: