Oh, Danny Boom

In een land hier ver vandaan, in de buurt van de poolcirkel, staat een grote groep sparrenbomen als onderdeel van een enorm groot bos. Deze bomengroep heet de familie Pinaceae, met aan kop van de familie een oude oerboom en zijn nageslacht. Het nageslacht bestaat uit honderden sparren. Een van de jongere bomen, de 15 jaar jonge Danny staat bekend om zijn uitzonderlijke karakter als sparrenboom.

Danny is een buitengewoon sparrenboompje. Waar alle andere sparren dagenlang kunnen sparren en stoer praten over hoe zij -in tegenstelling tot de andere families in het bos, het hele jaar hun naalden houden, is Danny altijd stil. Hij is daarom vaak mikpunt van spot. Danny is altijd ergens anders met zijn gedachten. Voor de andere bomen in het bos is hij altijd afwezig. In de gedachten van Danny leeft hij in zijn eigen wereld.

In deze wereld is Danny geen spar. In deze wereld leeft hij zijn droom en is hij een dennenboom. In zijn gedachten bestaat geen sneeuw en is er geen koude wereld. Hier mag hij zijn die hij wenst te zijn. Hier mag hij zeggen wat hij denkt, zonder uitgelachen te worden. In de zelfgecreëerde wereld van Danny vindt niemand hem anders. Of abnormaal. In de gelukkig wereld van zijn gedachten is hij alledaags.

Danny verlangt er naar om onopvallend te zijn. Dan is hij voor de andere bomen geen uitzonderlijk type sparrenboom meer. Dan is hij onderdeel van het bos. Maar in werkelijkheid ziet het bos hem toch als een uitzonderlijke boom. Een exemplaar die niet past tussen een mini-woud van sparren. Het is geen verrassing wanneer er in december in stilte is besloten wat ze met Danny moeten doen.

Tijdens het jaarlijks familieberaad over wie van de familie als kerstboom in de brute mensenwereld mag optreden is de familie Pinaceae al snel overtuigd dat Danny, nu hij 15 jaar oud is, geofferd mag worden. Danny krijgt niets van dit besluit mee. In gedachten droomt hij dat hij wordt omringt door warmte en liefde. Wanneer de grote dag aanbreekt en de kerstelfen in het bos tussen de sparrenbomen staan, is het afscheid van Danny.

Danny weet niet wat hem overkomt. Met geweld wordt hij van de plek verwijderd waar hij al 15 jaar heeft staan wortel schieten. Hij komt los van de grond en in horizontale toestand wordt hij vervoerd naar een andere plek. De zwaartekracht doet rare dingen met zijn geest en wanneer hij met een klap op de laadbak van een truck terechtkomt, verliest hij het bewustzijn. Hij merkt er niets van dat hij kilometers ver wordt weggevoerd.

Danny voelt dat het leven uit hem wegzakt wanneer hij langzaam bijkomt. De stam waarop hij jarenlang heeft gestaan is pijnlijk, maar wanneer hij lichtelijk zijn bewustheid terugvindt, ziet hij dat hij is waarvan hij altijd heeft gedroomd. Hij is versiert met zilveren ornamenten en er hangen slingers tussen zijn takken. Hij begint nog meer te stralen als hij ziet dat er een string van lichtjes zijn naalden laten glimmen.

De jonge boom is eindelijk gelukkig. Ondanks dat het leven uit hem stroomt is het allemaal goed. Danny is geworden wat hij al jarenlang voelde als een verlangen. De spar is eindelijk de dennenboom geworden. Het kan hem niets meer schelen dat hij binnenkort zijn naalden zal verliezen en niet kort daarna het leven. Wanneer Danny straks in januari buiten wordt gezet en de stam met hars is bedekt, dan zijn deze harstranen, tranen van geluk.

1 Comment

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s