DRAY BOSMA

From the youngest city in the Netherlands.

Tijdens de zomermaanden leven we vaker buiten. Relaxt in de tuin zitten. Tenminste, als het weer ook meewerkt. De barbecue is bij tropische temperaturen al snel aangestoken. Een minder leuke eigenschap van het buitenleven in de grote stad zijn de stadsgeluiden en met deze geluiden bedoel ik het gekrijs van de buurtkindertjes. Natuurlijk, kinderen moeten altijd kinderen kunnen zijn, maar wanneer ze als lawaaierige sirenes door de buurt lopen te blèren, dan wens ik ze voor een moment een vakantietrip naar een verre bestemming, ver uit de buurt.

Volgens de ouders van deze vrij expressief opgevoede kinderen had de Franse filosoof Rousseau zo’n ruim driehonderd jaar geleden al gelijk: Het is niet goed om kinderen te forceren. Kinderen moet je niets opdringen. Het is volgens Rousseau de bedoeling dat een kind zelf moet kunnen uitzoeken wat goed voor hen is. Ik deel die mening niet helemaal. Een kind dat zich misselijk eet aan snoepgoed, is een paar uur later alweer vergeten waardoor het ziek werd, wanneer het de hand weer in de snoeppot of koektrommel steekt.

Er zijn ouders die de kinderen fantastisch opvoeden, maar er zijn er ook ouders die verder helemaal niets met de kinderen hebben. Het enige wat hun aandacht heeft is de uitkering van de kinderbijslag. Verder hangen ze het liefst onderuit en zien ze verder wel. Dat zijn van die mensen die liever lui zijn dan moe. Van die mensen die wensen ooit te reïncarneren als een vulkaan. Dan kunnen ze de godganse dag liggen roken met de aanname dat een groepje aardwetenschappers zullen beweren dat ze hartstikke actief zijn.

Verder hebben we met betrekking tot overlast niets te klagen. Als we echt geen stadsgeluiden of geluidsoverlast wensen moeten we uitwijken naar een hutje op de hei. Helaas zijn daar de financiële middelen nog niet toereikende genoeg voor en verder ben ik stiekem toch wel een stadsmens, en wanneer de buurtkinderen niet te hoog gillen en de muziek bij de buren op een verdraagzaam volume staat, dan willen we heel graag en met net zo veel plezier buiten, in de tuin zitten.

Categories: Read

One thought on “Buiten

  1. Urspo says:

    The translator had some difficulties – are you really barbecuing children?

    Like

U mag reageren.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: