DRAY BOSMA

Be happy.

In Nederland wordt door de omroepvereniging VARA de Amerikaanse comedyserie The Golden Girls op de dinsdagavonden uitgezonden. De serie gaat over vier vrouwen in de herfst van hun leeftijd, die samen in één en hetzelfde huis wonen in Miami. Een 19-jarige jongeman in Den Helder heeft van zijn bij elkaar gespaarde loon een VHS-videorecorder gekocht en neemt braaf iedere week een nieuwe aflevering op. Zo is het dat hij later in 1987 bijna van alle aflevering van het eerste seizoen de dialogen mee kan praten.

Niet wetende dat het synchroon meepraten van afleveringen uit een comedy serie een beetje sneu is, geniet hij wekelijk van de nieuwe hilarische avonturen van de (g)oude(n) dames, en hun -eerder opgenomen, belevenissen. Eén scene uit een van de eerste afleveringen is favoriet en is hem altijd bijgebleven. Hierin vertelt het karakter Dorothy Bzornak, een invalleerkracht, dat ze als een jong meisje enorm veel plezier heeft gehad met haar leerlingen, die ruim 30 jaar jonger zijn. Wanneer ze aan het einde van de dag in haar auto stapt schrikt ze van het beeld dat ze in de achteruitkijkspiegel ziet. Een realiteitsbesef: Ze is echt niet meer zo jong, als ze zich voelt.

Flash Forward: Amsterdam, 2016.

De 19-jarige jongeman van toen is nu 30 jaar ouder, en volgende maand is hij 50 jaar. De jongeman van toen is ondanks zijn belegen leeftijd van nu, toch aangenomen bij een nieuwe werkgever. Bij het bedrijf is het beleid dat iedere nieuwe werknemer diverse trainingen volgt. Zo gebeurt het dat hij samen met jonge stagiaires en studenten de verschillende trainingen krijgt, in de moderne inrichting met veel glas. Naast de behandelde onderwerpen, waar hij al jaren ervaring van heeft opgedaan, is het leuk om tussen de jongeren te zitten.

Tijdens een training, wanneer het buiten zwaar bewolkt is en de regen tegen het raam slaat is er kort een hilarisch moment tijdens de training. De ruimte waar de training wordt gehouden is door het donkere weer buiten, helder verlicht. Nog schuddend van het lachen kijkt de jongeman van toen naar de glazen muur tegenover hem. Het raakt hem. Hij ziet zichzelf en realiseert dat hij niet meer de jongeman van toen is. Meteen denkt hij aan de scene uit de aflevering van The Golden Girls van 1986. Ondanks de schok van realiteit komt er toch een glimlach van herkenning op zijn gezicht.

Categorieën: Read

Een gedachte over “Toen en Nu

  1. Urspo schreef:

    I am always amazed to discover American pop culture showing up elsewhere. Golden Girls in The Netherlands? Hard to imagine.

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: