DRAY BOSMA

Be happy.

Laatst kochten we 2 nieuwe stoelen bij de IKEA. We waren na jaren wel toe aan iets anders. Toe aan 2 oorfauteuils van het type Strandmon, om precies te zijn. Daarbij horen dan wel de 2 voetenbanken van het zelfde type. Ik moest er aan het begin aan wennen. Het bankstel dat al 9 jaar een vertrouwd beeld in de huiskamer was, werd gescheiden. De kleine, de bank waar ik altijd op lag, werd gedumpt in de garage. ‘Bedankt voor de goede dienst, maar we vervangen je per direct.’ De grote bank, een driezitter, houden we nog even aan tot we daar ook vervanging voor hebben.

Het was nog een uitdaging: 2 oorfauteuils vervoeren in onze gele Renault Twingo. Dat wordt met de gewilde Engelstalige kreet: Not gonna happen, duidelijk gemaakt. Dus reden we 2 keer op en neer naar IKEA. Je moet er wat voor over hebben. Na een IKEA-aanschaf volgt altijd de puzzel. Hoe-Zet-Je-Het-Meubelstuk-In-Elkaar. Zijn er genoeg schroeven en waar dient in godsnaam dat ronde, ijzeren beugel-dingetje voor? Uiteindelijk, na war inzet, valt dan alles op zijn plaats en staat het nieuwe meubelstuk te pronken in de kamer. Het was even wennen.

Mijn lichaam wilde hangen, en dat gaat niet in een fauteuil. Zou het dan toch een miskoop zijn, dacht ik even. Er was geen spijt van de aankoop. De stoelen stonden écht te pronken in de woonkamer, maar het lichaam -mijn lichaam- is na jaren lang bankhangen er aan gewend om een luie positie aan te nemen. ‘Jammer dan, wen er maar aan,’ zei ik binnensmonds tegen mezelf. Uiteindelijk kan een mens aan alles wennen, bedacht ik, en dat geldt ook voor een nieuwe fauteuil. Natuurlijk zit de stoel lekker, het meubelstuk heeft nooit anders gedaan.

Het is sneu voor het bankstel. Ze zijn nu van elkaar gescheiden. De driezitter op de oude plek in de woonkamer en de tweezitter weggemoffeld achterin de garage. Wanneer er een nieuwe bank wordt gekozen zal ook de driezitter vervangen worden. Dan worden ze weer voor even herenigd om samen naar de vuilstort gebracht te worden. Wanneer er vervanging is gevonden, worden de ouden vergeten. Zo gaat dat. Met alles. Het ging ook zo met ons vorige bankstel en het bankstel daarvoor. Ik zou niet eens meer weten hoe deze er uitzagen. Alleen de foto’s kunnen mij daar nog aan herinneren.

Een gedachte over “Oorfauteuils

  1. Urspo schreef:

    I don’t know whether I am alarmed or relieved to read IKEA isn’t just in North America.
    Does yours have inexpensive breakfasts?

    Like

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: