DRAY BOSMA

Be happy.

Op de vooravond van zijn vertrek, terug naar Spanje, heeft Sinterklaas even tijd voor een kort gesprek met mij. We ontmoeten elkaar op Schiphol. De terugreis naar het zuiden van Europa, waar hij de overige maanden van het jaar woont, zal niet per stoomboot gaan. Sinterklaas ziet er moe uit. De afgelopen weken waren vermoeiend voor de bisschop, maar wel succesvol. De winkels haalden de afgelopen weken een ruime omzet van 340 miljoen euro. Dat is niet verkeerd voor een man die bijna 1.740 jaar oud is.

Lieve Sinterklaas, uw bezoek aan Nederland dit jaar was zeer succesvol. De winkels  draaiden een recordomzet van miljoenen euro’s en zelfs op pakjesavond scoort u hoog. Op televisie, qua kijkcijfers. U bent ongekend populair.
‘Ja, ik sta er ook van te kijken. De afgelopen jaren zijn mijn bezoekjes steeds zwaarder. Ik word er tenslotte niet jonger op, en die onuitputtelijke discussie over het uiterlijk van mijn personeelsleden doen mij af en toe twijfelen of ik nog wel aan die rompslomp van het reizen naar Nederland moet beginnen.’

Maar u kom volgend jaar november toch wel weer naar Nederland?
‘Jazeker. Zolang mijn gezondheid mij niet in de weg zit ben ik van de partij. Daarbij sta ik er al honderden jaren om bekend dat ik vergevingsgezind ben. Dat sla je er niet zo maar uit met een aanhoudende discussie. Daarbij vraag ik u, heeft u de kindergezichtjes gezien, wanneer zij mij weer in Nederland zien? Heerlijk! Daar doe je het toch voor?’

Inderdaad. Kunt u uw eerste jaar als goedheiligman herinneren?
‘Ik kan het me natuurlijk niet meer precies herinneren. Ik leef nu langer in de jaren van mijn dood, dan dat ik ooit op deze wereld heb geleefd. Maar honderden jaren geleden wanneer vrouwen niet in staat waren om te trouwen, waren ze gedoemd om als slaaf voort te leven. Op een gegeven moment ben ik begonnen met het uitdelen van bruidsschatten. Ik gooide zakjes geld door de ramen van woningen. Men heeft een specifiek voorval onthouden. Het moment dat het geld bij een gezin in de schoenen, die hij de haard stonden, terechtkwamen. Zo is het idee ontstaan dat schoenen bij de haard gezet moeten worden, om zo mijn geschenken te kunnen ontvangen.’

Er is de jaren enorm veel veranderd. Wat valt u het meeste op wanneer u weer in Nederland bent?
‘De mensen zijn de laatste jaren enorm snel op de tenen getrapt. Als we het ergens niet mee eens zijn, zijn we ook meteen beledigd. Of het nu over het uiterlijk van Piet gaat, die overigens ook niet altijd zwart is geweest, of over het percentage vrouwen in de Top 2000 van dit jaar. Mensen hebben te veel vrije tijd. En dan heb je nog de mensen die alles aanpakken om hun agressie te uiten. Relschoppers die tegenwoordig iedere demonstratie gebruiken om vooral onrust te stoken. Wie gaat er demonstreren met wapens op zak? Wat dat betreft, lijken we weer op de mensen van zo’n 1.000 jaar geleden. Ongeletterde bollebozen, zijn het.’

Nogal een gewaagde uitspraak van Sinterklaas. Wat als straks iedereen, ook de ongeletterde bollebozen, niet meer in u geloven?
‘Ach, weet u wat het is? Wanneer je zo oud bent als ik, maak je je niet meer zo om wat er allemaal gaande is. Het klinkt misschien arrogant, maar ik weet dat ik een geliefd persoon blijf.’

Kunt u dat uitleggen?
‘Ik ben namelijk een fantastisch excuus. Voor de mensen in Nederland. Dankzij mij kunnen zij zichzelf schaamteloos verwennen. Dit jaar hebben de winkels een ruime omzet van 340 miljoen euro gehaald. Zo veel geld wordt er nooit opgehaald voor welk goed doel dan ook. De kans is enorm groot dat ik volgend jaar november gewoon weer van de partij ben.’

Categorieën: Read

Een gedachte over “Dag Sinterklaasje

  1. Urspo schreef:

    I’ve heard “Six to Eight Black Men” I know what goes on there.

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: