DRAY BOSMA

Be happy.

Onderstaand bericht schreef ik in 2006. Een week voor mijn veertigste verjaardag.

Er is nu nog één week te gaan voor mijn veertigste verjaardag. De afgelopen negen weken heb ik iedere maandag een jaar uit mijn leven uitgelicht. En deze laatste week voor mijn verjaardag gaan we terug naar 1978.

In dit jaar ga ik van de vijfde klas (groep 7) over naar de zesde klas (groep 8). Dit jaar is voor mij het jaar van Grease en Saturday Night Fever. De laatste vind ik als kind niet zo interessant, want er spelden oudere jongeren in. Dus loop ik als elf jarig jochie met allemaal buttons op mijn shirt met afbeeldingen van John Travolta, Olivia Newton-John en ABBA. Hiermee loop ik als het ware in een soort van kogelvrij-vest. En ik voel me het stoere mannetje, omdat ik na de zomer in de hoogste klas van de basisschool kom. Terugkijkend is 1978 het jaar waarin niemand mij iets kan maken…

In dit jaar krijgen de Katholieken twee keer een paus. Paus Johannes Paulus I overlijdt na 33 dagen pontificaat aan een hartaanval. Hij wordt opgevolgd door Paus Johannes Paulus II. Dit jaar is ook de geboorte van ’s werelds beroemdse kat: Garfield. CDA fractievoorzitter Willem Aantjes treedt in november af als zijn oorlogsverleden publiek wordt gemaakt. Al snel is de ‘mop’: hoe schrijf je de naam Aantjes? Antwoord: met 2 essen (Aantjess). En op de één-na-laatste dag van 1978 begint het in Nederland hevig te sneeuwen en volgt er nog een zeer strenge winter van enkele maanden.

Dit jaar is ook het jaar dat we geen sinaasappels uit Israël mogen eten, omdat enkele partijen met kwik zijn ingespoten. In Assen worden een zeventigtal mensen in het provinciehuis gegijzeld door Zuid-Molukse desperado’s. Een tweetal gegijzelden moeten dit met hun leven bekopen. Diane Keaton en Richard Dreyfuss winnen de Oscars voor beste acteurs, maar Vanessa Redgrave weet tijdens haar ‘bedankje’ voor beste actrice in bijrol, toch de hoofdrol te spelen door zich fel antisemitisch uit te laten. Dit jaar wint Izhar Cohen & The Alpha Beta voor Israël het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘A-Ba-Ni-Bi’ en in de Efteling wordt het Spookslot geopend als één van de grootste atracties in Europa. Saturday Night Fever is de filmhit (inclusief de soundtrack) en ‘You’re The One That I Want van John Travolta en Olivia Newton-John is de hit van 1978.

5 december 1978. Een week voor mijn 12e verjaardag.

Categorieën: Read

Een gedachte over “1978

  1. Urspo schreef:

    I enjoy reading old diary entries like these. thanks for posting it.

    Like

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: